STOP DE BLOEDING – RED EEN LEVEN ®

Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom) aanslagen en ernstige ongelukken aanzienlijk verhogen. Door levensbedreigend bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland wordt getroffen door een (bom)aanslag of massale schietpartij, nu dit soort aanslagen steeds vaker voorkomen in West-Europa. De terreurdreiging is, ook in Nederland, onverminderd hoog. Hiernaast wordt levensbedreigend bloedverlies gezien bij ongelukken met machines, val door een glazen deur, open botbreuken, etc. Bij levensbedreigend bloedverlies nemen de overlevingskansen van slachtoffers snel af naarmate de tijd verstrijkt en is omstanderhulp voordat de professionele zorgverleners ter plaatse zijn, van levensbelang. 

VUmc Academie heeft samen met Leo Geeraedts de cursus ‘ Stop de bloeding – red een leven’ ontwikkeld naar Amerikaans voorbeeld. In deze cursus leert u hoe u levensbedreigend bloedverlies herkent en hoe u dit kunt stoppen door middel van drukken op de wond, het aanleggen van tourniquet en/of het opstoppen van de wond met hemostatische gazen. Deze cursus heeft zich in 2017 ontwikkeld tot de landelijke standaard gezien de steun van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie, accreditatie door het Oranje Kruis en opname in het Nederlands leerboek der acute geneeskunde. Er is een basiscursus ontwikkeld en een instructeurscursus. Het jaar 2018 staat in het teken van de uitrol van de cursus over andere traumacentra in Nederland.

Basiscursus

De basiscursus is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar zoals belangstellende burgers, bedrijfshulpverleners, EHBO-ers, veiligheidspersoneel, stewards, (niet-tactisch) politiepersoneel, brandweermannen of -vrouwen etc. Deze cursus duurt ca. 2,5 uur en word onder auspiciën van VUmc Academie gegeven door onze vereniging in de Mijlpaal te Hernen.

Na het volgen van de les krijgt u bij goed gevolg een certificaat die vier jaar geldig is.

De kosten per persoon zijn € 25,- en per les deel kunnen er maximaal 12 personen deelnemen.